Kuchnia,  Strona główna,  Styl życia

Restaurant Week 2021

Restaurant Week jest popularnym wydarzeniem kulinarnym w Polsce. Biorą w nim udział świetne restauracje, które planują trzydaniową ucztę. Mamy do wyboru dwa menu: wersja klasyczna oraz wegetariańska. Do tego gratis otrzymujemy koktajl Martini Fiero&Kinley! Za wszystko płacimy jedyne 59 złotych.

My ze wszystkich opcji zdecydowaliśmy się odwiedzić Aioli w Katowicach. Ich menu odpowiadało nam najbardziej. Ja zdecydowałam się na menu A (opcja wege) a mój narzeczony na menu B (z mięsem). W dodatku restauracja mieści się na samym rynku Katowic. Mają przepiękne wnętrze pełne kwiatów. A po posiłku można udać się do pobliskiego kina lub po prostu na spacer spalić trochę kalorii.

Przystawka (opcja wege)

Hummus, tahini, falafel, granat, zatar, oliwa, bagietka korzenna. Przystawka była naprawdę sporych rozmiarów co mnie zaskoczyło. Po jej zjedzeniu poczułam się już pełna. Jeżeli chodzi o hummus, to był bardzo poprawny, ale nie najlepszy, jaki jadłam w życiu. Pieczywo świeże. Falafel taki jak lubię – chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.

Ocena: 7/10

Przystawka (opcja klasyczna)

Labneh, pieczone pomidorki koktajlowe, czosnek, oliwa z oliwek, zatar, bagietka korzenna, natka. Danie przyjemnie pikantne, ale bez większego polotu. Narzeczony twierdzi, że przydałby się jakiś dodatek w postaci np. pieczonego chipsa z boczku.

Ocena: 5/10

Obiad (opcja wege)

Makaron ravioli ze szpinakiem i ricottą, szparagami oraz zielonym groszkiem. Uważam, że było to najmocniejsze danie całej degustacji. Cieniutkie ciasto, idealna ilość nadzienia, przepyszne szparagi al’dente i orzechy włoskie. W dodatku porcja naprawdę duża.

Ocena: 9/10

Obiad (opcja klasyczna)

Skrzydełka z kurczaka pieczone z sambalem, miodem, czosnkiem i sosem sriracha. Samo mięso soczyste i smaczne, ale przydałby się jakiś dodatek w postaci pieczonych ziemniaków czy surówki.

Ocena: 6/10

Deser (w obydwu wersjach taki sam)

Brownie z musem malinowym. Ciasto miało cudowną konsystencję. Piankowe, wilgotne i bardzo czekoladowe. Do tego kwaskowy mus z malin świetnie łączył się ze smakiem czekolady i przełamywał jej słodycz.

Ocena: 8/10



Bardzo polecam udział w kolejnej edycji Restaurant Week. Możemy poznać restaurację, której dotąd nie mieliśmy okazji odwiedzić. Jeżeli chodzi o Aioli, osobiście uważam, że opcja wegetariańska była bardziej dopracowana i przemyślana. Jak najbardziej rekomenduję Wam tę restaurację.

Tegoroczna edycja trwa do 27 czerwca, także ostatni dzwonek, żeby wykupić degustację w jednej z restauracji biorących udział w wydarzeniu. Zarezerwować stolik możecie przez stronę internetową.

Jeden komentarz

  • Anonim

    Super wpis. Też mieliśmy okazję spróbować jedzenia w tej restauracji i było całkiem ok ale bez szału 🙂 pozdrowionka :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.