Kuchnia,  Strona główna

Napar imbirowy – idealny na walkę z przeziębieniem

Sezon na grypę w pełni. Warto znać naturalne sposoby, które mogą pomóc w walce z przeziębieniem. Imbir cechuje wiele zdrowotnych właściwości. Opłaca się je znać i stosować profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym.

Właściwości świeżego imbiru

Imbir stosowany jest jako przyprawa w kuchni oraz ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Korzeń imbiru zawiera wiele drogocennych substancji, które wykazują lecznicze działanie.

Pomaga w leczeniu przeziębienia – jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Dodatkowo pomaga w przypadku bólu mięśni i stawów
Łagodzi mdłości – przeciwdziała wymiotom, polecany w przypadkach choroby lokomocyjnej lub po zabiegach pod narkozą
Ułatwia trawienie – pomocny przy wzdęciach, pobudza wydzielanie śliny oraz soku żołądkowego

Najważniejszymi działaniami imbiru, na których chciałabym się skupić jest działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Gdy tylko zauważam pierwsze objawy przeziębienia, w pierwszej kolejności sięgam po korzeń imbiru.

Przepis na napar imbirowy

  • kilkucentymetrowy korzeń imbiru
  • korzeń kurkumy
  • opcjonalnie dodatki takie jak: cynamon, goździki, sok z cytryny, miód

Korzeń imbiru należy zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze. Tę samą czynność wykonujemy w przypadku kurkumy (nie jest ona niezbędna, jednak ma dodatkowe właściwości prozdrowotne). Wszystko zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka godzin. Ważne jest, aby roztwór był zamknięty (np. w słoiku). Po kilku godzinach napar można odcedzić.

Napar stosuje na trzy sposoby:
1. Codziennie na czczo wypijam kubek gorącej wody z dodatkiem soku z połowy cytryny, łyżeczką miodu i kilkoma łyżkami naparu. Taka mikstura bardzo rozgrzewa organizm i wspaniale działa na odporność.
2. Kilka łyżek naparu dodaje w ciągu dnia do herbaty. Taki trik podkręca smak herbaty i sprawia, że ma dodatkowe właściwości prozdrowotne.
3. W przypadku złego samopoczucia: do 2/3 objętości szklanki nalewam napar, uzupełniam wrzątkiem. Dodaje według upodobań: cytrynę, miód czy goździki. Następnie pije co 2 godziny. Bardzo często po zastosowaniu takiej mikstury objawy przeziębienia szybko przechodzą. Ważne jest, żeby stosować napar przy pierwszych objawach. Nie czekać aż choroba „rozkręci” się na dobre.

Dajcie znać czy macie jakieś domowe sposoby walki z przeziębieniem.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.